Schinduful mai este denumit popular si fanul grecesc, o planta cu multe beneficii pentru sanatate, de la care se folosesc semintele si frunzele, atat pentru preparatele naturiste, cat si pentru diferite feluri de mancare. In medicina alternativa, schinduful este o planta foarte des utilizata ca si supliment alimentar, cu numeroase proprietati benefice. Produsele din schinduf sunt: ceaiuri, amestecuri de condimente, sapunuri si siropuri. Schinduful este recomandat a fi folosit sub forma de infuzie neindulcita sau sub forma de tinctura.
Beneficiile schindufului
Schinduful contine foarte multi nutrienti esentiali, fiind un antioxidant natural puternic. Printre acesti nutrienti esentiali se numara colina, biotina, vitamina A si grupul de vitamine B, vitamina D, fierul si fibre. Schinduful este folosit sub diferite forme si in tratarea diferitelor afectiuni. Asadar, acesta se va dovedi util in problemele digestive, precum constipatia, gastrita si scaderea poftei de mancare.
Mamele care alapteaza cunosc foarte bine proprietatile acestei plante, care stimuleaza productia de lapte, fiind una din cele mai sigure alternative naturale in acest sens. Schinduful consumat sub forma de ceai creste productia de lapte al mamei si ajuta copilul sa ia in greutate. Pacientii diabetici folosesc schinduful pentru a trata aceasta afectiune. Pudra de seminte de schinduf se consuma in cure de cate zece zile cu pauze, iar participantii la studii au avut la final o valoare mult mai buna a glicemiei si un nivel scazut al colesterolului rau LDL.
Schinduful are proprietati benefice nu numai asupra femeilor care alapteaza, ci si asupra barbatilor care au un nivel scazut de testosteron. Aceasta planta creste libidoul si testosteronul si ajuta barbatii sa trateze unele probleme erectile cu care se confrunta. Pacientii care se confrunta cu lipsa poftei de mancare sau cu o pofta excesiva, pot lua schinduf pentru a regla aceste nereguli in organism. Nu in ultimul rand, schinduful este un aliat puternic impotriva arsurilor gastrice.
Femeile insarcinate nu trebuie sa foloseasca schinduf in timpul sarcinii, iar pacientii diagnosticati cu forme de cancer sensibile la hormoni trebuie sa aiba in vedere ca suplimentele sau tratamentele pe baza de schinduf le pot face rau.