Nu este un lucru neobisnuit ca un copil sa fie facut obraznic de catre parinte, invatator, educator sau chiar de catre un alt copil. Etichetarea copiilor nu ajuta pe nimeni, cu atat mai putin pe copii. Cuvintele care sunt folosite la adresa lor cum ar fi obraznic, prost, neastamparat, ii fac nu numai sa se simta prost, inutil ci le schimba foarte mult comportamentul, din comportamentul pe care il au in unul nedorit.
Desigur ca fiecare copil mai face mici obraznicii din cand in cand, dar acest lucru nu inseamna ca trebuie sa fie mereu etichetati ca fiind obraznici. De asemenea, copiii lor carora li se spune mereu ca sunt lenti, grasi, ca nu sunt isteti, vor avea tendinta sa creada si ei insisi acest lucru despre ei, un ceea ce va avea impact asupra stimei de sine si increderii in fortele proprii. Astfel, copiii care sunt facuti mereu obraznici incep se comporte obraznic pentru ca pur si simplu asta se asteapta de la ei si de asta li se pune intru-na aceasta eticheta.
Etichetarea copiilor nu este deloc utila
Nici un copil nu vrea sa fii obraznic. Unii copii sunt obraznici pentru ca se lupta cu ceva si nu se pot comporta mai bine in acel moment, in timp ce altii sunt obraznici pentru ca nu isi dau seama de gesturile pe care le fac, iar altii pur si simplu au un comportament de aceasta maniera din cauza unei afectiuni = de care sufera cum ar fi ADHD. Parintii nu trebuie sa trateze superficial niciun copil si nu trebuie in niciun caz sa ii puna etichete de acest gen.
Mai degraba specialistii recomanda parintilor sa-i inteleaga pe cei mici, sa inteleaga ce se afla la baza comportamentului lor obraznic cum ar fi furie, frica, anxietate, durere, o trauma, frustrare, o nevoie de conexiune sau poate doar oboseala, foamea, capacitatile neurologice ale copilului iar lista poate continua. Parintii sunt sfatuiti sa incerce sa renunte la cuvantul obraznic din vocabular si sa se intrebe mai degraba de ce are nevoie copilul si ce il determina se comporta astfel.
Se pune mare accent pe un parenting pozitiv care este mult mai bun decat parentingul traditional, un concept modern de educatie care pune accent pe tratarea copilului ca fiind o personalitate unica in mod pozitiv, chiar daca acesta mai greseste.