Primavara este anotimpul in care toata natura infloreste, in care au loc lucrari agricole, iar gospodarii pun accent mai ales pe taierea pomilor, pe rasadirea semintelor sau a rasadurilor si pe ingrijirea gradinii. Pentru ca pomul sa creasca si sa faca fructe gustoase acesta trebuie taiat, dar nu la intamplare, nu trebuie taiate numai cateva crengi, ci lucrarile trebuie sa fie mult mai complexe de atat. Pentru taierea pomilor se iau in calcul numeroase aspecte, de la stadiul de dezvoltare a pomului, la vigoarea acestuia, specia, tipul de coroana si sistemul de cultura.
Ce trebuie sa stii despre taierea pomilor pentru a avea o recolta bogata
Taierea pomilor nu se face dupa o carte anume, dupa o inspiratie de moment, ci conform unor tehnici bine determinate si unor cunostinte acumulate in timp. Exista foarte multe tipuri de taieri, care sunt clasficate dupa mai multe criterii. In primul rand, se pune accent pe scurtarea ramurilor, pe eliminarea crengilor uscate si pe intinerirea si fructificarea acestora. Taierile se pot face in verde sau in uscat.
Taierile in verde au loc atunci cand pomul se afla in vegetatie si presupun eliminarea lastarilor care abia au aparut si au o crestere incomoda pentru viitoarele ramuri cu rod. De asemenea, lastarii se pot taia sau rupe direct cu mana in mai-iunie, cand ating un maxim de 20 de cm. Taierile in verde se fac la specii precum piersic, cires, chiar si imediat dupa culegerea fructelor, astf`1 qwnvel incat pomul sa se poata reface complet pana toamna.
Taierile in uscat se executa exclusiv cand pomii sunt in stadiul de repaus vegetativ, astfel incat acestia resimt foarte putin interventiile realizate. Pomii care sunt proaspat taiati rezista mai greu la geruri si pot fi afectati serios de inghet.
In cazul in care pomisorul este numai o varga, se scurteaza deasupra unui mugure chiar pe partea opusa a altoiului. Pentru cei care se intreaba de ce sunt necesare taierile de pomi, raspunsul este simplu. In cazul in care acestia sunt lasati la voia intamplarii, nu vor rodi la fel de mult, fructele vor fi mai slabe calitativ, planta va imbatrani si va pieri mai repede si aspectul nu va fi la fel.