Alaptarea ofera bebelusului cel mai bun inceput in viata. Laptele matern este cel mai bun aliment pentru bebelus. Specialistii recomanda alaptarea exclusiva pana la varsta de 6 luni. De la aceasta varsta, bebelusul va fi gata sa manance alte alimente, dar se poate continua alaptarea atata timp cat mama si bebelusul se simt confortabil, chiar si in copilaria timpurie.
Lapte matern:
Este un produs natural si unic, conceput de fiecare mama pentru propriul copil. Acesta va face copilul mai putin probabil sa fie expus la substante alergenice straine.
Contine anticorpi si alti factori imuni care ajuta la prevenirea bolilor.
Contine cantitatea potrivita si calitatea corecta a nutrientilor necesari pentru a satisface nevoile nutritionale initiale ale bebelusului.
Este usor absorbit de sistemul digestiv al bebelusului si, prin urmare, este asociat cu un risc mai mic de constipatie sau diaree.
Ce ar trebui sa manance mamele care alapteaza?
Alaptarea necesita multe calorii. Prin urmare, este important sa consume alimente nutritive si sa bea multe lichide. Nu trebuie sa evite laptele, ouale, arahidele sau alte alimente in timpul alaptarii. Nu exista dovezi convingatoare ca evitarea anumitor alimente va impiedica copilul sa faca alergie. Ar trebui sa evite o dieta in timp ce alapteaza.
Ce este colostrul?
Colostrul este primul lapte produs in zilele dupa nasterea bebelusului. Este uneori gros si galbui dar poate fi si limpede si curgator. Colostrul este foarte bogat in proteine, vitamine, minerale si anticorpi care ajuta la combaterea infectiilor si se gasesc doar in laptele matern. Atunci cand colostrul devine alb laptos se transforma in lapte matern.
Cum se pastreaza laptele matern?
Laptele extras trebuie pastrat intr-un recipient curat, cum ar fi sticle de sticla sau pungi destinate laptelui matern, marcate cu data. Laptele matern poate fi pastrat:
- 6-8 ore la temperatura camerei (daca nu depaseste 25 ° C;
- pana la 5 zile la frigider (sub 4 ° C;
- 2 saptamani in congelatorul frigiderului;
- 3 pana la 6 luni in congelatorul frigiderului cand usile sunt separate.
Nu trebuie amestecat niciodata laptele matern proaspat cu laptele matern rece sau congelat, deoarece acest lucru va favoriza dezvoltarea bacteriilor si poate provoca intoxicatii alimentare.